Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 14:12 - Шоколадо...терапия...Или как да си направим домашни шоколадови бонбони.
Автор: calliope Категория: Хоби   
Прочетен: 3505 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.03.2012 14:13


    Модерните мании да се подлагаме на различни терапии, за да се избавим от стреса на забързаното ежедневие надминават и най-смелите ни очаквания. Отдаваме се на отдих и гимнастика, ходим на спа или масаж, четем книги, слушаме музика. Но какво ще кажете да похапнем малко шоколад?

   Мнозина от вас веднага ще отвърнат, че спазват диета, хранят се само със здравословни храни или използват специални хранителни добавки, за да натрупат мускулна маса.

   Шоколадът обаче се оказва изключителен източник на спокойствие и добро настроение, защото съдържа теобромин и сератонин - вещества, които стимулират мозъка да изработва "хормони на радостта" – ендофрини. В малки количества шоколадът бързо се абсорбира от организма, доставя щастие и – забележете! – не се лепи на фигурата.

    В този ред на мисли един или два шоколадови бонбона няма да навредят никому, а имат и терапевтично въздействие.
   Няма  нищо по- хубаво от това да си направите сами домашни шоколадови бонбони.  Това е един прекрасен начин да зарадвате любимите си хора, да се отдадете на творчество и да се насладите на шоколадовия си труд.

  Рецептата е лесна и не отнема повече от 30-тина минути. Необходими са само:

 два шоколада – черен или млечен (по избор), без добавки като ядки или стафиди; 1п. кокосови стърготини; 50гр. лешници. Можете да добавите и сушени плодове (отново по избор).

 

Начин на приготвяне.

1.      Начупете шоколада в съд, който предварително сте поставили на водна баня. Оставете котлона на по-ниска степен, за да не заври водата прекалено бързо.
image

Когато шоколадът започне да се размеква бъркайте интензивно с лъжица и не позволявайте да се втечни прекалено. Може да добавите 1с.л. прясно мляко, ако използвате черен шоколад. Така ще омекотите острия вкус.

        2.      Малко преди да се втечни напълно отстранете от котлона и оставете настрани за няколко минути. Шоколадът трябва да бъде малко по-мек от пластелин и податлив на оформяне.

3.      Изсипете стърготини в малка чинийка и подгответе лешниците близо до вас.

4.      Покрийте дъното на малка тавичка с хартия за печене или фолио.

5.      С малка лъжичка взимайте малка част от шоколада и оформете по желание бонбона като поставите лешника отвътре, за топче, или отгоре, за декорация. Тук можете да поставите и парченца ситно нарязани сушени плодове.

6.      Оваляйте топчето в кокосовите стърготини или поръсете с тях готовия бонбон.

7.      Наредете в тавичката и оставете бонбоните в хладилника, докато се стегне шоколада.
image

 Воала! Имате прекрасни домашно приготвени бонбони.

 

 

Съвет: Ако изпуснете шоколада и той се втечни прекалено много изчакайте няколко минути като бъркате бавно с голяма лъжица и изтегляте шоколада високо над съда. Това ще го стегне. Отново с лъжица излейте директно върху хартията за печене(или фолиото) шоколада, а след това наредете отгоре ядките и сушените плодове.

 

Ето резултата от моя опит:
image













И не забравяйте - колкото и да го обявяват за вреден света е ял, яде и ще продължава да яде ненаситно шоколад и то... в огромни количества.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: calliope
Категория: Лични дневници
Прочетен: 119883
Постинги: 36
Коментари: 61
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930