Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2011 19:39 - Панаири! Панаири! Декемврийски панаири!
Автор: calliope Категория: Новини   
Прочетен: 1396 Коментари: 2 Гласове:
1



  Събитията от ранга на международните панаири винаги се радват на значително обществено внимание.

   Така е поради проявения интерес към обекта на изложение, привличането на инвестиционни потоци и желанието за културната обмяна. Приема се, че панаирите водят началото си още от  Античността. Макар че продължават да съществуват, през XI век те се възраждат в Западна Европа, като ролята им е „да разкъсат твърде тесния обръч на обикновената размяна“. Панаирите се ползват с подкрепата на църквата и закрилата на местните владетели. Именно те осигуряват на търговците редица облекчения. През XVII век ролята на панаирите в европейския икономически живот намалява, а с развитието на търговията през следващия век се забелязва и известен упадък. Нещата обаче бързо се променят.

   Едни от най-шумните и интересни са Панаирите на книги. У нас първият панаир на книгата се провежда през 1978г. в зала "Фестивална". Първоначално се организира от държавата, а след демократичните промени се превръща в частна инициатива. През 1994г. се създава Асоциация "Българска книга", която изцяло поема организацията на събитието.

   На 6 до 11 декември 2011г., се провежда ХХХ Международен Софийски Панаир на книгата. За разлика от миналата година тазгодишния панаир не само празнува юбилей, но се разгръща и на цели 1100кв.м площ, което е със 100кв.м повече от предишния. Щандовете са разположени от първи до трети етаж в Националния дворец на културата. В най- голямото книжно събитие вземат участие 110 издателя, които на практика са всички фирми, чиято основна дейност е книгоиздаване. Заедно с международните гости от Франция, САЩ, Норвегия, Китай, Испания, Германия, както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги „Традуки”, участниците стават над 130.

   Тазгодишното събитие се откроява с блясък и величие. Фокусна държава е Франция, а през първия ден гост на панаира е холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе. Тя взима участие в откриването на панаира, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, френския посланик Н. Пр. Филип Отие, американския посланик Н. Пр. Джеймс Уорлик и норвежкия посланик Н. Пр. Тове Скарстейн.

   Холандската принцеса пристига в България специално за събитието. През 2009 г. тя е избрана за специален посланик на ЮНЕСКО по грамотността, а през 2011 г. заема председателското място в групата на високо равнище по грамотността към Европейската комисия. У нас тя представя книгата си  "Мистър Фини и светът надолу с главата".

 

   Декември месец е наситен с интелектуални книжни инициативи. Освен в родната страна панаири на книгата се провеждат и в Италия, Великобритания и Мексико.

  • Месец декември стартира с Guadalajara Book Fair, Guadalajara, Mexico, провеждащ се от 26 ноември- 4 декември 2011г.
  • От 7 до 11 декември 2011г. в Милано, Италия, се провежда Salone del Libro Usato - Bancarelle in Fiera.
  • На 11 декември 2011г. в Лондон, Великобритания - Bloomsbury Book Fair, когато дилъри на глобални, илюстрирани, детски книжки, така наречените издания "еднодневки", щампи, карти и други принтерни издания ще проведат среща в Кралския национален хотел, Galleon Suite, Ellis Suite и Edward VII.
  • На 18 декември 2011г.отново в Лондон, Великобритания, ще се проведе продължението на срещата под названието Books Maps Prints & Ephemera Fair.

 

   Панаирите на книгата не само представят нови автори и заглавия. Те са изложения и на нови технологии за четене и споделяне на творчество. Отразяват технологичната еволюция, която прави четенето интересно и достъпно за повече хора.

Още за книгите и четенето на http://theinktraveler.blogspot.com/


Тагове:   книги,   декември,   панаири,


Гласувай:
1



1. cefulesteven - Тази година нямаше как дори да го ...
08.12.2011 11:57
Тази година нямаше как дори да го разгледам, а обикновено участвам. Друг живот е за няколко дни.
цитирай
2. calliope - За жалост и аз нямах възможност. ...
11.12.2011 11:32
За жалост и аз нямах възможност. Налага се да съм другаде, но много се надявам да присъствам на следващия. Миналата година ми направи впечатление отношението на някои издателства към децата. Мисля, че от "Инфодар", но може и да се лъжа, бяха наели актьори, които, преоблечени като приказни герои, занимаваха малките палавници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: calliope
Категория: Лични дневници
Прочетен: 119399
Постинги: 36
Коментари: 61
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031