Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2011 09:39 - Първото удоволствие на деня...
Автор: calliope Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1471 Коментари: 2 Гласове:
3



    Забелязвали ли сте как най-великите мисли се раждат с първи петли! Образно казано, разбира се! Обикновено се измъквате от леглото – рошави, топли и все още с онзи замечтан стъклен поглед, отправен към страната на сънищата, правите кафе и...нещо ви удря по главата. Въображаемата ябълка от дървото на идеите се стоварва болезнено върху главата ви и -Voila!- просветва ви изведнъж разрешение на задачи, тормозили ви целия  предишен ден. В следващия момент осъзнавате, че в малката ви уютна кухня не отглеждате никакви ябълкови дървета, а ударът е причинен от тока, който преминава през мозъка ви с първата глътка гореща черна течност. Тогава дали идеите се раждат под въздействието на кофеина, или подсъзнателно цяла нощ мозъкът ви е предял нишки и свързвал факти, така че още с кафето да ви поднесе така желаната информация. Очевадно или болезнено(ако все пак онази въображаема ябълка ви улучи по главата), в пълния си смисъл важи поговорката „Утрото е по-мъдро от вечерта“.

   Вярно е, че кафето, благодарение на кофеина, в повечето случи ви отървава успешно от нощната треска. Но за мое разочарование не помага за решаване на сложни математически формули. Тях или ги знаеш, или не!

    Преди няколко дни разговарях със забележителен човек. Неговата философия за живота е кратка и много проста - „Колкото по-ранна е утринта, толкова по-добре ще ти тръгне дена”. Всяка сутрин тази изумителна личност изпива голяма чаша турско кафе. Налива течността още докато кипи в джезвето – наситено черна, умерено сладка и след това я изпива сякаш е последната останала чаша кафе на света. С такова желание и наслада, че дори и не любителят на кафе би му завидел и би му се допило. Този сутрешен ритуал датирал от години и най-сетне кафето се превърнало не просто в напитка, а в сутрешна „дрога” за гарантиран добър старт и прекрасно настроение, а да - и за непоправим оптимизъм! Питам го имало ли е сутрин, в която е пропускал утринния си обред. Той ми отговоря, че за него кафето е по-важно от закуската. Дори когато се налагало да пътува сутрин рано, ставал в 5, за да има време за черната течност. „Защо трябва да се лишаваш от първото удоволствие на деня – пита той- и то толкова простичко, а едновременно с това толкова вкусно и зареждащо“. Според него не то ти дава висок начален старт, а просто нагласа и стимул за ползотворен ден. Ето защо едни от най-полезните идеи и решения ни хрумват по време на сутрешното кафе.

    Вдъхновена от думи като тези и тази сутрин изпивам моята чаша „дрога“ и съм готова за подвизите на деня.

 

1. Сутрешния крос. Спринтираме отново до спирката на автобуса или метростанцията. Следва страшната бутаница.  Но като се замисли човек какво по-идеално място за нови запознанства(!?) Забележително е как хората са по-общителни когато ги сближава чувството за солидарност и разбиране в претъпкания градски транспорт.
image

Кафето още:
2.   Поддържа жизнените показатели в идеално състояние по време на работа.

3. Подходящо е за разгръщане на ясновидски способности или просто добро средство за психотерапия – просто намерете някого, връчете му чашата си и вежливо го помолете да ви излъже като ви каже все хубавите неща, които искате да чуете. Ако врачуващият е достатъчно убедителен, току-виж и вие си повярвате и започнете да гледате по-ведро на света.

 




Тагове:   Утро,   кафе,


Гласувай:
3



1. mathilda - опа, предлагам си доброволно услугите за ...
24.10.2011 20:24
добронамерено послъгване над чашата с кафе :)))
цитирай
2. calliope - Приема се!
24.10.2011 22:11
Доза позитивизъм, макар и лъжовна, не е за изпускане :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: calliope
Категория: Лични дневници
Прочетен: 119392
Постинги: 36
Коментари: 61
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031