Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2012 15:28 - Нощта на Хелоуин...
Автор: calliope Категория: Забавление   
Прочетен: 2515 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 31.10.2012 15:29


"Аз съм вашият другар, аз съм вашият кошмар.
Меря аз без много шум вашия човешки ум.
Дай бонбони, че духът ще те подгони!"
 
image

        В последните години празникът на Вси Светии все повече се чества и у нас. Да се маскираме намираме не просто за забавно, а за силен психологически момент да се измъкнем от кожата си и да бъдем някой... или НЕЩО друго. Освен това към цялата еуфория добавяме и легендите за духове и чудовища, търсенето на лакомства и паленето на фенери.   
      Една от любимите ми е легендата за мъж на име Джак, който работил като нощен пазач във ферма
. Всяка вечер, когато обикалял, спазвайки нощните си задължения да пази, той виждал в далечината мигащи светлини и често се шегувал, че това са призраци, които си играят. И тъй като по онова време не е имало ток, пазачът се разхождал със стар дървен фенер.
      От там хората му измислили прякор и започнали да го наричат „Джак с фенера“. На следващия Хелоуин всички си спомняли за шегите му и решили да си направят фенери с мигащи светлини, за да могат да виждат призраците. Избрали тиква, защото не била скъпа като дървото, а и вероятността да се подпали била по-малка.

Съществува и друга легенда, разказваща за същия този  Джак. Той бил стиснат и груб ирландец. На няколко пъти той подмамил дявола да му обещае, че няма да го прати в ада за греховете му – първия път го измамил да се качи на дърво и изрисувал кръст на стеблото, така че дяволът не могъл да слезе преди да даде обещанието, втория път го накарал да се превърне в монета и не го освобождавал от портмонето си. Но когато умрял и отишъл пред вратите на рая, не го пуснали, затова той решил да потърси дявола и да отиде в ада. Но дяволът не отворил вратите си за него и така изпратил Джак да се скита безцелно между живите. А когато Джак го попитал как ще вижда накъде върви, дяволът му хвърлил шепа въглища, които лутащият се сложил в направен от него тиквен фенер.

  Весела нощ на празнуващите!      


Тагове:   нощ,   фенер,   кошмар,   бонбони,   Хелоуин,


Гласувай:
2



1. whataworlds - АЙДЕ СТИГА ТОЛКОВА
31.10.2012 15:35
Честит ви Хелоуин, мили будители!
Училищата във Великотърновска област са в трескава подготовка за празник. Не за 1 ноември – Деня на народните будители, а за 31 октомври – Хелоуин. Децата масово изрязват прилепи и вещици, дълбаят тикви, правят си страшни костюми, подготвят си партита. Някои учители дори дадоха специални указания на своите ученици в сряда да се явят в школото маскирани. Щандове в големи търговски вериги са препълнени с маски, гримове и други хелоуински атрибути.
За малцината, които не са просветени, припомняме: Хелоуин е празник, който се чества на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин и католическия Вси светии.
Що ще това чудо по българските земи? Всъщност нищо чудно няма. Същото каквото прави и свети Валентин, същото каквото прави и Санта Клаус. Приемаме с отворени обятия, сърца, души и да не казвам още какво, всичко що е чуждоземско. Разбираме, не разбираме за какво става въпрос, карай да върви!…
Какво точно възпитава Хелоуин у децата? На какво ги учи? Каква е неговата същност. Това няма значение. Не помня обаче учителите да са искали децата да отидат на училище като лазарки или като коледарчета.
Всеки път, като наближи 1 ноември, разни умни глави започват да ме убеждават как тийнейджърите не знаели за нашите духовни водачи, щото всичко им било представяно скучно. Не било атрактивно за тях. Ами да бяха прочели милите дечица например биографията на Ботев, на Левски или на Миткалото. Защото, ако там няма екшън, здраве му кажи…
Прехласването по Хелоуин е тъжно, но не е случайно. То е просто поредната крачка към закриването на българската държава. С нейните все по-болни, все по-необразовани, отчаяни, озлобени и все по-оредяващи български граждани.
цитирай
2. анонимен - Ал-о-о, Джак Изкормвача!
31.10.2012 15:40
Твоят ум е кошмар за теб!
Бонбоните са ти в повече, също!
Пичку ти матерну!
Ти за православни християни чувал(а) ли си!
цитирай
3. calliope - :) Whataworlds...
31.10.2012 16:16
...Абсолютно съм съгласна с теб. И аз мислех същото преди няколко години, когато този католически празник навлезе и у нас. Но ето че днес в училището на сестра ми децата са поканени на Бал...Тъжно, но факт. И за това си помислих..след като е вече е мания, нека си празнуват. Хората очевидно го приемат като забавление. Нека се забавляват тогава. Но за будителите - има много дидактични игри, които ни представят нашите народни дейци по много интересен и атрактивен начин. Това , че няколко деца станаха популярни с поругаването на портрети, с дяволъка си, с невежеството си не е показателно за всички изобщо. Срамно е за тях, срамно е и за нас, но що се отнася до бъдещите ни деца- възпитанието е най-важно и то зависи първо от родителите, едва след това от учителите. А за Лазарките, боже колко пяха тази година - даже идваха и у дома. Аз живея в Пловдив в къща и по улицата минаха от едно училище - Това вече е похвално :)
Иначе благодаря за коментара!
Хубаво е да изразяваме мнения, защото обстоятелствата около този не наш празник са наистина много противоречиви и наистина повечето хора си задават същия въпрос като теб - Какво ни дава? и За какво ни е? Наистина - и аз не виждам друга ползва освен забавлението и психологическото "маскиране".
Хубав остатък от седмицата.
цитирай
4. calliope - За анонимния
31.10.2012 16:22
Всеки има право на мнение! Православна съм, и не празнувам Хелоуин - даже сега ще се прибера и ще се подготвям за празника на Народните будители утре, защото са по-близки до мен. НО това не означава, че не мога да публикувам нещо за онези, които празнуват и им е интересно да прочетат. Все пак това е Blog - социална платформа за изразяване. Някои вярват в астрология, други в езотерика, трети в езически обичаи и се възхищават на разни ритуали, четвърти пък са изследователи и пътешественици - такива са и техните читатели.
Бамбашка свят!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: calliope
Категория: Лични дневници
Прочетен: 119620
Постинги: 36
Коментари: 61
Гласове: 129
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930